4 januari 2010

De slechtste films van 2000-2009

De traditionele eindejaarslijstjes worden dit jaar naar de achtergrond gedrukt voor de grootsere terugblikken op het decennium. Naast de aankomende positieve lijstjes heb ik me deze keer ook gewaagd aan een negatief lijstje. Nu, slechte films zijn iets om uit de weg te gaan, overduidelijke brol zoals een Beverly Hills Chihuahua is niet meteen iets waar je even anderhalf uur voor gaat zitten en een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde -movie. Daarom zal deze lijst ook bestaan uit de meer onverwacht slechte films; duidelijke bagger en low-budget haalt de lijst niet. Ook heb ik bewust veel oudere films weggelaten: ik kijk nog maar een aantal jaren films op een serieuze manier met genoeg kennis van zaken; natuurlijk zijn er slechtere films - pak nu bijvoorbeeld Battlefield Earth - die het nog meer verdienen om hier te staan, maar ik kan nu eenmaal niet hetzelfde oordeel vellen als pakweg acht jaar geleden om er nu iets zinvols over te zeggen. Dat gezegd zijnde begint hier het lijstje van de meest spectaculaire rotzooi van de voorbije tien jaar.


Bij momenten lijkt het wel een parodie op de eerste al niet zo sterke Transformers film, maar helaas: Michael Bay is hier doodserieus. Maarliefst 2.5 uur moet je naar deze rommelige prent kijken waar nooit iets genuanceerder in voorkomt dan pure actie of comic-relief (uiteraard altijd iets met seks of slapstick). De CGI is rommelig en onduidelijk, het plot wordt in één enkele scène uitgelegd en wanneer je een film over gigantische vechtende robots saai kan maken weet je dat je niet goed bezig bent.


Adam Sandler terugvinden op een lijst als deze is natuurlijk geen verrassing, de man heeft zoveel rotzooi uitgebracht in zijn carrière dat de films die wèl goed zijn elke keer weer voor verrassing zorgen. Met Zohan brengt hij echter mogelijk zijn slechtste poging tot humor dusver; een racistische film met een oh zo subtiele anti-racisme ondertekst die verder opgevuld wordt met zwakke grappen over penissen, vagina's of een combinatie van de twee. En alsof dat nog niet genoeg is is dit - net als Transformers 2 - een film waar John Turturro zijn talenten links laat liggen om snel wat centen bijeen te rapen, wat altijd een deprimerend zicht is.


Jason Friedberg en Aaron Seltzer zijn mogelijk de twee slechtste schrijvers in Hollywood. De grapjassen die niet eens begrijpen wat een parodie nu eigenlijk is hebben dit decennium na de grote Scary Movie hit maarliefst zeven andere misbaksels uitgebracht; dit was degene waar ik mij aan liet vangen.


De film waar Guy Ritchie zijn stijl-boven-inhoud manier van filmmaken nam en aanpaste naar stijl-zonder-inhoud. De combinatie van een saai verhaal, platte personages en een voice-over die de hele film moest beschrijven (als de acteurs het af laten weten kan je nog altijd gewoon zeggen wat je personages eigenlijk voelen) zorgt voor de prent die laat zien dat Guy Ritchie als one-trick-pony eigenlijk al veel lang staat te draven.


Dit decennium kende de vlaamse film een bloei die niemand had verwacht. Vooral sinds Erik van Looy's De Zaak Alzheimer wordt in vlaanderen steeds meer kwaliteit uitgebracht en laten we het grote verleden over boerderijen en inteelt eindelijk achter ons. Er is echter één man die hier niet in mee wil: Jan Verheyen houdt vast bij zijn films over vlaamse marginalen zonder enige vorm van inhoud. Team Spirit is hier het archetype van, maar feitelijk kon hier eender welke andere film van Jan Verheyen staan.


Borat was de meest spraakmakende komedie in jaren en jaren, misschien wel aller tijden. De verrassing en schaamte die mensen die nog nooit van Da Ali-G Show hadden gehoord voelden was zo oprecht dat de film - ookal was hij zeer goed - nog eens verdubbelde qua impact. Met Brüno probeert Sasha Baron Cohen het nog eens na te bootsen wat volledig mislukt en eindigt in geënsceneerde en uitgelokte uitspraken. Pijnlijk niet grappig.


Hancock is een grote hoop onsamenhangende en slecht uitgewerkte ideeën die met elkaar botsen tot er uiteindelijk helemaal niets meer in de film zit. Daarmee misschien niet de slechtste film, maar wel degene waar het meest potentie in zat waarvan uiteindelijk helemaal niets te zien was.


De duurste film aller tijden en dat is te zien aan de geweldige effecten, de derde Pirates draait zichzelf echter in een knoop door het onvolgbare script. De schrijvers lijken zich al improviserend doorheen de film te bluffen, het gevolg hiervan is de grootste opeenhoping van intriges en twists die je ooit zal zien waarvoor je al een flinke berg steekkaarten nodig hebt om het verhaal enkel en alleen al na te vertelen. At World's End heeft nergens nog maar een beetje van de charme van The Curse of the Black Pearl en is een van de meest vermoeiende en onbegrijpelijke films ooit, en daar mag je dan bijna drie uur met open mond naar gapen.


Eén van de zwakst geschreven films die ik ooit gezien heb. Een ronduit idioot plot, gewichtloze personages zonder ontwikkeling, enorm saai (en dat voor een actie georiënteerde film), zwakke animatie (naast de knappe CGI), ... de lijst met fouten in Advent Children is bijna eindeloos. Een verschrikkelijk stuk fanservice waar zelfs de fans zich schuldig over zouden moeten voelen.


Los van de fouten van de film zelf (lees daarvoor de Advent Children alinea nog maar eens door) is er één reden waarom Hannibal Rising nog slechter is dan de bovenstaande films. Hannibal Rising grijpt zonder enige gêne naar één van de meest genuanceerde en iconische personages in de filmgeschiedenis en reduceert hem tot een simpele dertien-in-een-dozijn schurk waar zelfs Willy Vandersteen en Jef Nys hun schouders voor zouden ophalen.

7 opmerkingen:

  1. Mooi lijstje, alleen vond ik Hancock blijkbaar iets beter. Mijn bottom 10 van de afgelopen 10 jaar ziet er zo uit:

    10)Monkeybone
    9)Next Avengers: Heroes of Tomorrow
    8)The Spirit
    7)Far Cry
    6)Son of the Mask
    5)Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
    4)Dragonball Evolution
    3)Epic Movie/Meet the Spartans/Date Movie/Superhero Movie/Disaster Movie
    Ik heb ze helaas allemaal gezien (een vorm van morbide nieuwsgierigheid denk ik).
    2)Get Smart's Bruce and Lloyd Out of Control
    1)10,000 BC

    BeantwoordenVerwijderen
  2. pfff, Hancock en Rocknrolla vind ik niet ZO slecht hoor

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hancock was voor mij de slechtste bioscoopervaring die ik mij kan herinneren, er zat nu eens helemaal niets in dat goed werd uitgewerkt en daardoor ook maar wat de moeite was.

    RocknRolla kan ik nog wel ergens begrijpen aangezien er tegenwoordig wel meer pure stijlfilms zijn, en dat kan je best liggen. Maar alles draait rond het cool zijn van de personages en de narrator die je alles vertelt. Het lijkt eerder op een audioboek met mooie prentjes.

    @Unrealbe: stuk voor stuk films die ik uit de weg ben gegaan omdat je toch kan voorspellen dat het niets goed wordt. Alleen Indiana Jones ben ik het niet mee eens: teleurstellend omdat het natuurlijk één van de beste trilogieën aanvult met een film die maar gewoon 'ok' is, en ik vond hem ook niet goed. Maar bij een tweede kijkbeurt merkte ik toch wel dat dat een overdreven reactie is, want de personages, actiescnes en humor staan nog steeds als een huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan me wel vinden in de lijst, al had ik nog wat andere nominaties. In deze lijst zijn vooral veel films te vinden waar ik vooraf wel wat moois van verwachtte, maar uiteindelijk teleurgesteld was.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Pirates vond ik nog geen eens zo slecht. De rol van Chow Yun-Fat maakte voor mij toch veel goed. Voor de rest heb ik, gelukkig, nauwelijks films uit deze lijst gezien. Op Bruno na, en die was zo niet grappig dat het genant was.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bruno was echt grappig en goed
    tzelfde geld voor don't mess with the zohan (ok, soms een beetje te schneider achtig maar toch)
    Rocknrolla was ook zeker niet slecht

    BeantwoordenVerwijderen