29 januari 2010

The Room (2003)

De bovenstaande foto wordt prominent gebruikt als merchandise voor de film The Room; zowel op posters, de officiële DVD als een gigantisch billboard. Dat moet een duidelijk beeld geven van de film: er is op geen enkel moment met ook maar een halfdicht oog gekeken naar de kwaliteit van deze film; verreweg de meest fascinerende en unieke film van de voorbije jaren. Dit is een bijna onemanshow van Tommy Wiseau die de film - naast het vertolken van de hoofdrol - heeft geschreven, geregisseerd, geproduceerd en gefinancierd (6 miljoen verzameld door onder andere, naar zijn zeggen, leren jassen te importeren uit Korea). Een passieproject van een héél speciale man.

Wiseau is geen man voor het grote (noch kleine) scherm. Hij ziet eruit als een clochard en spreekt zijn gedubde zinnen uit op een bijna betoverende wijze. Wiseau is de enige wiens stem echter heropgenomen werd en de timing en intonatie klopt langs geen kanten vergeleken met de vertolkingen. In combinatie met zijn steeds terugkerende lachjes gaat er geen één zin voorbij die Wiseau kan uitspreken zonder een vreemd (en meestal hilarisch) effect te creëren. Hij is mogelijk de minst getalenteerde acteur die ooit een hoofdrol heeft mogen dragen, wat jammer is aangezien het compleet foute gedrag gedurende het complete anderhalf uur simpelweg hilarisch is. De rest van de cast kan zich niet meten aan het niveau dat Wiseau zelf haalt, maar dat komt zeker niet door een gebrek aan ambitie: de hoeveelheid overacting op zich is al een wonderbaarlijk stuk cinema.

Minstens even sterk is het script, ook weer geschreven door mijnheer Wiseau zelf. Geen idee waar deze man dialogen heeft leren schrijven, maar eender welk Oost-Europees land hij ook vandaan komt (naar eigen zeggen komt hij uit New Orleans, maarja...) kan men onmogelijk op deze manier praten. Zelfs de simpelste basis van een conversatie - de groet - weet Wiseau niet overtuigend te brengen en de personages in The Room lijken elke keer weer enorm verbaasd dat ze één van de 5 andere personages tegenkomen. Wie bij de productiewaarde denkt aan erotische films die al eens 's avonds laat op de commerciële zender worden getoond: The Room staat daar qua schrijven nog mijlenver vandaan. Niet dat Wiseau het niet probeert te evenaren door de kijker te bombarderen met smaakloze, onnodige en onwennig langdurende seksscènes. De dialogen zitten verder ook nog eens vol pijnlijk misplaatste clichés en schijnbaar door Babelfish vertaalde spreuken, het is een groot raadsel hoe Wiseau dit geschreven heeft. Naast schrijven heeft hij ook totaal geen oog voor regie, maar dat was waarschijnlijk al lang duidelijk.

Maar ondanks het gigantische trainwreck dat dit duidelijk is (mogelijk de slechtste film ooit) biedt The Room een gigantische hoeveelheid fun. In Amerika is dit een midnight showing fenomeen geworden van The Rocky Horror Picture Show proporties: toeschouwers smijten met lepels, schreeuwen mee met hun favoriete oneliners en roepen allerlei opmerkingen naar het scherm. Jammer dat een soortgelijke ervaring natuurlijk onmogelijk is in de Benelux, maar dit toont aan wat voor een geniale partyfilm er in The Room schuilt. Dit is een film om meermaals te kijken, om met vrienden te kijken, om stomdronken te kijken, ... The Room is een film als geen ander en is sowieso de meest frisse en speciale kijkervaring die je ooit zal krijgen. Een misbaksel van een film die ik puur door zijn entertainmentwaarde niet minder dan 5/10 kan geven. Iedereen tegelijk: YOU ARE TEARING ME APART LISA!


5.0

3 opmerkingen:

  1. Je doet de film eer aan C. Dit is zo'n geweldig en uniek misbaksel dat je niets anders kan doen dan het in je hart sluiten.

    Vertoningen in de Benelux zitten er voorlopig niet in maar ik heb vernomen dat ze The Room nu wel draaien in de UK. Binnenkort dus maar even de oversteek doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even vermelden dat de rifftrax versie zeker aanschaffen waard is!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klopt als een bus, toch wel om liggen schateren. Maar denk dat de rifftrax beter tot zijn recht komt als ge eerst de film normaal kijkt, en de tweede keer rifftrax.

    BeantwoordenVerwijderen