17 februari 2010

Re-Animator (1985)

In de jaren 80 was er een gigantische overload aan horrorfilms: voor elke klassieker die deze periode heeft voortgebracht (toegegeven, dat zijn er een hele hoop) waren er tientallen inspiratieloze slasher- of zombiefilms en een handvol sequels. Wel, ik zou deze recensie niet op deze manier beginnen moest Re-Animator in de tweede categorie vallen: dit is een frisse en originele horrorfilm die nergens te flauw of traag aanvoelt en zéker niet - zoals een meerderheid binnen het genre - volledig steunt op schrikeffecten of visuele gore.

Niet dat het basisverhaal (een adaptatie van een H.P. Lovecraft kortverhaal) op zich echt afwijkt van de concurrentie. Een jonge wetenschapper genaamd Herbert West doet onderzoek naar een serum dat de doden terug tot leven kan brengen. Hij wordt de kamergenoot van een sympathieke tiener (wiens vriendin de dochter van het schoolhoofd is), die hem niet volledig vertrouwt. Hij zoekt ruzie met Dr. Hill, een van zijn docenten die niet zo stiekem een oogje heeft op de eerder genoemde dochter van het schoolhoofd. De verdere lijnen liggen duidelijk: Dr. Hill wordt de badguy, Wests kamergenoot wordt meegesleurd in het geheel en zijn vriendin wordt het leidend voorwerp in het verhaal. Dat klinkt allemaal zeer standaard en dat is het ook, maar de uitwerking van het verhaal bevindt zich boven het gemiddelde. Het verhaal is misschien niet speciaal, maar het plot is perfect uitgebalanceerd en bezit meer dan genoeg unieke elementen om de voorspelbare verhaallijn te verdoezelen.

De voornaamste troef bevindt zich in het personage Herbert West: een ijskoude emotieloze wetenschapper wiens arrogantie tegelijk zijn charme is. West leeft puur om zijn serum te perfectioneren en onderweg wat vijanden te maken (al bij de eerste ontmoeting met Dr. Hill beledigt hij meteen de dokter en zijn werk). De twee grote personages in Re-Animator (West en Hill) zouden in eender welke andere film de badguy zijn, maar hier krijgt West de rol van antiheld toegeschoven. Er worden twee pseudo-Dr. Frankensteins tegen mekaar uitgespeeld, wat zorgt voor een heel hoog energiegehalte in de film waar de rivaliteit tussen de twee de grote steunpilaar van de film is. Het helpt ook wel dat deze rollen stuk voor stuk sterk geacteerd worden, wat op zijn minst opmerkelijk is voor een B-film als deze. Er is niemand die zwaar overboord gaat op een bepaalde emotie - iets waar het genre zich maar al te graag voor openstelt - en het acteerwerk is van serieus degelijk niveau. En dan blijkt Jeffrey Combs ook nog eens een geweldig charisma te hebben waarmee hij met extreem gemak een hele film kan dragen. Neen, je zal zelden een beter geacteerde 80's horrorfilm vinden.

Maar ook buiten de grote opzet is het script overtuigend en divers; Re-Animator is een perfect gebalanceerde en veelzijdige horrorkomedie. De humor zit hem voornamelijk in de dialogen en het gebrek aan empathie van Herbert West ("What would the note say? Cat dead, details later?") en zijn arrogant karakter ("You'll never get credit for my discovery, who's gonna believe a talking head?"). Het horroraspect zit hem op enkele specifieke momenten na (zoals één van de meest verontrustende seksscènes die ik ooit gezien heb) vooral in de zombies, die door de erg sterke speciale effecten heel overtuigend overkomen. Om deze overtuigende visuele effecten te ondersteunen werd een soundtrack gecreëerd waar tot op vandaag nog veel over gepraat wordt: een hommage of een simpele rip-off van Psycho? Beslis zelf maar. Feit is dat het perfect past in het geheel en toevoegt aan de kracht van Re-Animator: een sterke horrorklassieker die ondanks de voorspelbaarheid geen moment saai wordt.


8.5

1 opmerking:

  1. Raspberry rasрberrу ketonеs in
    yοuг diet а ѕeсгet
    diet, which means the ENERGY from thе body is сaгrying arounԁ, аccording tо" lose weight? ' and it made? They convert into a solution. In the food selection.

    Also visit my web site ... 4ketonemetodeath.com

    BeantwoordenVerwijderen