2 september 2010

Pokémon de Film: Mewtwo tegen Mew (1999)

Ik ben op dit moment 21, dus was ik in de periode dat de Pokémon rage volledig losbrak 10 jaar oud. Ik was simpelweg de definitie van de doelgroep en ik heb me dan ook volledig laten inpakken door Nintendo's commerce. Ik was verslaafd aan Pokémon Blue en Silver op de Game Boy, verzamelde honderden speelkaarten, ruilkaarten en in feite alles waar een pokémon opstond. Maar goed, iedereen deed dat vroeger: Pokémon is zonder twijfel de meest lucratieve franchise van de laatste jaren en waarschijnlijk aller tijden. Toen de eerste film hier in 2000 in de bioscoop te zien was ben ik em dan ook gaan kijken en omdat kinderen alles goed vinden werd ik niet teleurgesteld. Maar weet de film zich tien jaar later nog staande te houden? Ik schrijf deze recensie uit het standpunt van iemand die de eerste 250 pokémon nog altijd bij naam kent, maar ik doe mijn best om het zo te beschrijven dat iedereen kan volgen.

Mewtwo is een kloon van Mew, een legendarische pokémon. Mew is een kleine, roze kruising tussen een kat en een veldmuis, waar zijn kloon Mewtwo - door de inbreng van wetenschappers - een sterkere, grotere versie is. Mewtwo is een emo die nogal last heeft van een identiteitscrisis. Hij blaast het laboratorium waarin hij verwekt werd op om vervolgens benaderd te worden door Giovanni: de leider van het criminele Team Rocket. Hij belooft Mewtwo dat ze volwaardige partners kunnen worden. Giovanni meet Mewtwo een mechanisch kostuum aan en we krijgen een montage aan gevechten. Mewtwo verslaat ondermeer een Onyx (een gigantische slang opgebouwd uit rotsblokken), Magneton (drie metalen oogballen met hoefijzermagneten) en Alakazam (bruin, gebogen figuur met een grote snor en een lepel in beide handen) in een handomdraai. Ook zien we hoe Mewtwo een kudde Tauros (buffels met drie staarten en swarovski kristallen in zijn voorhoofd) vangklaar maakt voor Team Rocket. Jaja, de samenwerking werpt zijn vruchten meteen af. Team Rocket zou zomaar de wereld kunnen veroveren op deze manier: ze hebben de grootste kracht ter wereld aan hun kant en er is niets dat hen kan stoppen. Maar dan zegt Giovanni tegen Mewtwo dat ze eigenlijk geen partners zijn omdat pokémon minderwaardig zijn aan mensen. Mewtwo wordt boos en blaast alles op. Wie oh wie had dit toch kunnen zien aankomen?

De drie hoofdpersonages zijn ergens aan het kamperen: Brock (een Aziaat en zedendelinquent in wording), Misty (een vervelend ros meisje met de korste broek ter wereld) en Ash (een moraalridder die altijd honger heeft en... em... een pet draagt). Meteen word ik er aan herinnerd hoe volkomen willekeurig Pokémon is: een jongen met een bandana loopt voorbij en roept "HEY, JIJ DAAR! IK BEN OP ZOEK NAAR EEN POKÉMON TRAINER DIE ASH HEET EN UIT PALLET TOWN KOMT, KEN JE EM?". Ash antwoordt dat hij dat is. "LATEN WE EEN MATCH HOUDEN, TENZIJ JE BANG BENT OM TE VERLIEZEN", roept de vreemdeling. Maar...... waarom? Wie is deze gast, waar komt hij vandaan, waarom wil hij per sé tegen Ash vechten en hoe kent hij hem überhaupt? Ik weet het niet en ik zal het nooit weten. Nu, het is belangrijk om te weten dat Pokémon vroeger als een religie voor ons kinderen was: we waren er elke dag uren mee bezig en kende alles zowat uit ons hoofd. Ook nu nog is er heel veel van die kennis blijven plakken. Dus het is van essentieel belang dat je consequent blijft in de pokémonlogica, en dat is iets waar de serie én films hun voeten meer dan eens aan vegen. Zo ook in dit gevecht: allereerst vecht Bulbasaur (een turquoise, viervoetig reptiel met een bult op zijn rug) tegen Donphan (een stenen olifant): Bulbasaur wint door een zonnestraal aanval te doen. Dat kan, gezien de soort en sterkte van de aanval. Daarna neemt Squirtle (een blauwe, rechtopstaande schildpad) het op tegen Machamp (een bodybuilder met vier armen): Squirtle wint door een bubbelstraal aanval. Dat zal al in geen honderd jaar gebeuren, omdat Machamp een krachtigere pokémon is, niet speciaal zwak is tegen water én bubbelstraal geen sterke aanval is. Maar dan wordt de trainer die Ash uitdaagde kwaad en gooit hij drie pokémon tegelijk in de aanval: Een Venomoth (paarse mot), Pinsir (kakkerlak met een schaar op zijn kop) en een Golem (een groot rotsblok met een hoofd en ledematen). Ze worden alle drie verslagen door één bliksemstraal aanval van pikachu (de gele muis die iedereen wel kent). Nu, één van de simpelste regels in pokémon is dat elektriciteit niet werkt tegen grond-pokémon. Dus waarom moet die Golem daar staan? Ze hadden daar letterlijk zowat elke willekeurige pokémon kunnen tekenen, maar ze nemen een pokémon waarvan elk kind weet dat hij niet eens jeuk zou krijgen van Pikachu's aanval. Waarom? Alleen maar om mij kwaad te maken, daarom! En dan krijgen we tegelijk ook nog eens een verschrikkelijke remix van het themanummer te horen, grrrrrrrrr...

Mewtwo heeft dit gevecht gezien en stuurt Ash een uitnodiging per Dragonite (een oranje, dikke, homoseksuele draak). Hij organiseert een groot pokémontoernooi waar alleen de beste naar toe mogen komen. Jesse, James en Meowth - het niet zo succesvolle deel van Team Rocket dat elke aflevering iets slecht probeert te doen, maar altijd faalt - leren ook van dit toernooi omdat ze Dragonite - één van de snelste pokémon ter wereld - tegenhouden met... een braadpan. Ash en zijn posse gaan naar de ferry, maar door een sterke storm kan geen enkele pokémontrainer naar het toernooi. Enkele van deze trainers hebben pokémon als Caterpie (een rups), Weedle (een rups met een pin op zijn hoofd) en Bellsprout (een tak met een dikke kop), dus ik ben niet zeker hoe Mewtwo "de beste pokémontrainers" precies geschift heeft. We krijgen een irrelevant verhaal te horen over pokémon die met hun tranen mensen terug tot leven brachten (ik ben benieuwd of dat later nog zal terugkeren) en uiteindelijk wordt de boottocht afgelast door de grote storm. "Ik ga lekker toch naar New Island, al mijn pokémon zijn waterpokémon, we zwemmen er gewoon naartoe!", zegt een vastberaden trainer terwijl elke kijker die vroeger zijn best heeft gedaan om een uitgebalanceerd team te creëren even kreunt. Ash & co hun pokémon zijn niet sterk genoeg om heel dat stuk te zwemmen, maar dan worden ze om onverklaarbare redenen geholpen door Team Rocket, die zich logischerwijs verkleed hebben als Zweedse Vikingen. Nadat een grote golf hen overspoelt en hun vermommingen plots verdwenen zijn zinkt de boot, waardoor Ash, Brock en Misty met hun te zwakke pokémon tot aan New Island zwemmen (huh?), terwijl Team Rocket de vliegende gasbal Weezing gebruikt... Wie schrijft dit?

Mewtwo heet zijn gasten welkom en zegt dat de storm een test was: alleen zij die echt waardig zijn hebben het gehaald... en de tientallen anderen zijn dus maar gewoon verdronken neem ik aan... vrij luguber voor een kinderserie, Pokémon. Weet je wat ook vervelend is wanneer je alle pokémon bij naam kent? Wanneer de tekenfilm pokémons verkeerd benoemt. Een trainer zegt hoe de storm geen probleem was voor zijn Pidgeotto. Goed en wel, maar de pokémon die hij bij zich heeft is een Pidgeot, de geëvolueerde vorm van Pidgeotto. Een héél erg groot deel van alle kinderen in 1999 had deze fout kunnen zien, maar toch is dat blijkbaar niemand in het productieproces opgevallen. Jessie (van Team Rocket) gaat tijdens het rondneuzen toevallig op de juiste knop van een computer zitten en leert zo dat het grote machine dat ze in de kamer zien (enkele meters loopband en een gigantische machine) dient om DNA (lees: enkele haartjes) van een pokémon te nemen, om die daarna te kopiëren. Ondertussen is Mewtwo een grote speech begonnen over pokémon en mensen, en corrigeer me als ik er langs zit... maar ik denk dat dit een metafoor tegen racisme hoort te zijn. Pokémon zijn slaven van mensen, kunnen geen vrienden zijn met elkaar, etc. etc. Dat klinkt toch wel héél erg als de situatie tussen blanken en zwarten voor 1955.

Ondertussen heeft Mewtwo drie gekloonde pokémon opgeroepen (Waar hij aan het DNA van die drie is geraakt? Geen idee) en moeten de trainers tegen hem strijden met dezelfde pokémon: Blastoise (een groot uitgevallen schildpad met kanonnen in zijn schild), Venusaur (een reptiel met palmbladeren en een grote, roze bloem om zijn rug) en Charizard (een vuurspuwende draak). Aangezien de kwaadaardige klonen sterker zijn dan het origineel winnen ze, maar de vraag waarom de trainers de tactiek niet gebruiken (water tegen vuur, vuur tegen gras, gras tegen water) is verbazingwekkend. Elk kind dat deze film gezien heeft zou een betere trainer zijn dan eender wie in deze film. Omdat Mewtwo gewonnen heeft steelt hij al de trainers hun pokémon, waarna de film nog eens twee keer in het gezicht van de fans spuugt. Allereerst zien we de bovengenoemde Pidgeot nog eens die heel luid "PIDGEOTTOOOOO" roept, maar nog véél en véél erger is wanneer er naar een Scyther als Alakazam gerefereerd wordt.

HOE KAN JE JE DAARIN VERGISSEN? Pidgeotto tegen Pidgeot, oké, die lijken heel veel op elkaar. Maar dit? Geen enkele gelijkenis. Onvergeeflijk. Enfin: alle pokémon zijn gekloond tot sterkere versies, maar in tegenstelling tot de vorige drie hebben ze geen markeringen meer, dus is het onmogelijk om te weten welke pokémon de goede en welke de slechte zijn. Mewtwo blokkeert alle speciale aanvallen en daarna zien we tientallen duo's identieke pokémon op elkaar inrammen, terwijl Mewtwo en Mew hetzelfde doen. Pokémongevechten waar twee Rapidashen (pony's met vlammende manen) in volle slow-motion tegen mekaar opbeuken of een Pikachu die een andere bitchslapt is behoorlijk saai. En dan ook nog eens die verschrikkelijk foute muziek daaronder: 'BROOOTHEEER MY BROOOOTHEEEER'. Dit is waarschijnlijk het meest cheesy dat Pokémon ooit is geweest, en dat wil wat zeggen.Iedereen komt plots tot de realisatie dat pokémon laten vechten verkeerd is. En dit is op zich dan nog een braaf gevecht aangezien niemand wordt verbrand of geëlektrocuteerd ofzo. Maar toch: vechten is verkeerd, het zou niet mogen. Dat is de verschrikkelijk hypocriete levensles die de eerste Pokémon film meedraagt: een franchise die volledig staat op het vechten van monsters zegt plots dat dat verkeerd is. Bullshit! Ash loopt dan heroïsch/dom tussen een gevecht in en wordt versteend. Oeioei, de held is dood, wat nu gedaan? Maar wacht eens. Is het mogelijk? Zou het kunnen? Jawel: de pokémon beginnen plots allemaal te wenen en daardoor keert Ash terug tot de levenden. En door die zelfopoffering leert Mewtwo dat niet je omgeving of opvoeding je persoon definiëren, dat doe je zelf door de acties die je binnen je leven uitvoert. En dat echte kracht vanbinnen zit. En dat vechten slecht is. Ja man, ze hebben zoveel mogelijk levenslessen in dit slot proberen te steken, dat is duidelijk. En de grote grap van dit alles is dat Mewtwo hen dan terug naar de haven teleporteert en hun geheugen wist, zodat al die grote levenslessen die iedereen net ontdekt heeft weer meteen verdwijnen en de franchise nog vele jaren pokémon hypocriet tegen elkaar kan laten vechten. Pokémon is hét absolute bewijs dat kinderen alles goed vinden: gooi een paar honderd pokémon in een film van ochgod 68 minuten en je hebt gegarandeerd een financieel succes in handen. Bah.

9 opmerkingen:

 1. Haha, prachtig artikel. Heb menig keer moeten lachen om de fouten in de film die je noemde. Heerlijk geschreven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, dat weet ik allemaal niet meer :p

  Maar over de zaak Squirtle vs. Machamp: Ash heeft al-tijd van die ongeëvolueerde Pokémon (dat ie ze niet gewoon laat evolueren heb ik ook al-tijd al ongelofelijk dom gevonden), en ik heb het idee dat zijn Squirtle, Bulbasaur, etc. echt gewoon level 100 zijn ofzo. Kan best tegen een Machamp ;p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hah, een Squirtle met lage Sp. Attack die een zwakke move doet tegen een sterke pokémon met hoge Sp. Def? Nooit! (en ja, ik heb dat moeten googlen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de eerste film van Pokemans nog nooit gezien maar ik mis niet veel zo te lezen. Voor dat fout benamen van die beesten kan gewoon echt niet.

  Ga je trouwens alle films van Pokemon af C?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Emmm, niet over nagedacht; ik weet niet in welke mate dat interessant blijft en of dat iemand interesseert.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Google ik ook even =p
  Je kan een Machamp hebben vanaf level 28 (dan evolueert Machop in Machoke en moet je Machoke ruilen).
  Als Squirtle van een heel hoog level is of misschien wel 'Calcium' heeft gehad dat zijn Special Attack verhoogt, dan moet het toch wel kunnen?
  Maar waarschijnlijk is m'n redenering wel flawed, misschien moet er een expert bijkomen (Ace?).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat Luwe zei. Zou haast de film gaan kijken met jouw analyse erbij om weer een avond smakelijk te kunnen lachen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Flauwe, slechte stukjes, maar ook leuke. Ik las het toch helemaal uit :P.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha, ik ken die film nog helemaal uit mijn hoofd en had over jouw punten nooit nagedacht :P

  BeantwoordenVerwijderen