29 januari 2011

A Serbian Film (2010)

Het originele The Texas Chain Saw Massacre blijft naar mijn gevoel zowat de meest effectieve horrorfilm aller tijden. Horror zal mij nu eenmaal nooit echt 'bang' kunnen maken, dat is inmiddels al lang bewezen, maar bij die klassieker voelde ik me erg onwennig tijdens het kijken. Door de cinematografie en soundtrack beleefde ik die film heel sterk en werd ik er fysiek zelfs een beetje misselijk van. John Carpenter's The Thing heeft ook zo'n psychosomatisch effect: de spanning die die film op weet te roepen beleef ik fysiek en is daardoor sterker dan de meeste van zijn genregenoten. A Serbian Film is ook een film die ik bij momenten zo beleefde. Maar in tegenstelling tot de eerdergenoemde meesterwerken is dat allesbehalve een positief punt. A Serbian Film is een afschuwelijk stuk cinema.

Dat gevoel van fysieke onwennigheid wordt hier namelijk niet op een subtiele wijze opgewekt als in The Texas Chain Saw Massacre of meesterlijk gehanteerd als in The Thing. Een voorbeeld: de eerste scène die zo vervelend om te zien was, was het beeld van een vrouw die zwanger op tafel ligt. We zien in ware Het Leven Zoals het Is stijl hoe de baby geboren wordt, waarna de dokter de pasgeborene verkracht. De penetratie wordt niet expliciet in beeld gebracht, maar het gekrijs van die baby is gruwelijker dan het beeld had kunnen zijn.

En meer hoef je niet te weten. Neem van mij aan dat ik even graag "fucked up" films zie als de volgende persoon; of het nu torture porn is als licht vermaak zoals in Hostel, als stevig onderbouwde horror als in Ôdishon of als een betekenisvolle metafoor als in Antichrist. A Serbian Film probeert voor die laatste vorm te gaan, en heeft ook wel iets te zeggen over het steeds verdergaande amusement. Maar zoiets deed pakweg The Running Man ook zonder dat daarvoor een vrouw de tanden uitgetrokken werd en een erecte penis haar bebloede mond in geforceerd werd tot ze stikte. Serieus, ik heb geen zwakke maag als het op dit soort zaken aankomt, maar A Serbian Film is gewoon enorm onaangenaam om te zien. Ik weet dat zoiets zeggen op veel mensen een omgekeerd effect zal hebben, en ze het daardoor juist wel willen zien - zo gebeurde het bij mij ook, bedankt nog Tim - maar ik kan deze film niet sterk genoeg afraden. Hier valt geen plezier uit te halen, alleen maar pure walging.

Natuurlijk slaagt de film daarmee in principe wel in zijn opzet. Hij is gemaakt om te shockeren en dat doet hij ook wel overtuigend, maar als je een film wil zien puur omdat je hoopt dat hij je zal doen walgen scheelt er iets met je. Als het iets minder over the top was gegaan had het veel effectiever kunnen zijn, maar de "gross out" scènes in A Serbian Film zijn er zo zwaar over dat de film geen enkele impact maakt buiten walging, en dat is een heel goedkoop effect. De film is nochtans goed gemaakt - zowel qua regie, soundtrack en acteerwerk - en op basis daarvan zou ik de film misschien wel een paar punten hoger moeten geven. Maar aan de andere kant kan ik deze film ook gewoon niet anders dan de laagst mogelijke score geven.

3 opmerkingen:

  1. Tim +1

    En Cedric is een hater

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben echt niet goed geweest van deze film. ik heb (net als jij) deze film gezien omdat vrienden ervan spraken en zo mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld (curiosity killed the cat). maar hoewel ik zeer graag horrorfilms zie, wou ik toch dat ik deze niet had gezien :)

    BeantwoordenVerwijderen