7 april 2010

Clash of the Titans (1981)

Een oude voorspelling beweert dat koning Acrisius zal sterven indien zijn dochter bevalt van een zoon. Zoals elke bezorgde ouder beslist hij dan maar om zijn dochter op te sluiten, zodat geen man aan haar kan komen. Maar dat is buiten Zeus gerekend, die Acrisius' dochter zwanger weet te krijgen door zich te vermommen als - hand op het hart - een 'golden shower'. Acrisius beveelt zijn mannen om zijn dochter en kleinzoon (halfgod Perseus) in een gesloten kist in zee te smijten, kwestie van de voorspelling om de tuin te leiden. Wat uiteraard niet lukt, want wanneer Zeus hier achter komt beveelt hij Poseidon om de Kraken los te laten, die meteen heel de stad vernielt. Je fuckt nu eenmaal niet met Zeus.

Ettelijke jaren later - wanneer Perseus is opgegroeid tot een adonis van een babyface - trouwt hij met prinses Andromeda na eerst de slechte Calibos' linkerhand af te hakken. Iedereen content totdat Perseus' spiksplinternieuwe schoonmoeder Andromeda's schoonheid vergelijkt met die van Godin Tethis. Geen slimme zet, want de op haar tenen getrapte Godin dreigt er mee de Kraken binnen 30 dagen los te laten, tenzij Andromeda opgeofferd wordt. En zo begint Perseus' avontuur om een manier te vinden om de Kraken te vernietigen. Hij ontmoet drie blinde, vrouwelijke kannibalen, vecht tegen Medusa, steekt de Styx over en maakt tussendoor een rondje op een vliegend paard. Het is vooral in deze tweede helft dat Clash of the Titans zich manifesteert als een toffe avonturenfilm. Regisseur Desmond David zorgt voor een uitgebalanceerde spanningsboog waar hij een sequens als het gevecht tegen Medusa - dat zich zeer makkelijk als een grootse actiescène presenteert - uit laat spelen tot een spannend kat-en-muisspel, gedragen door de atmosfeer. Het zorgt ervoor dat de film fris blijft aanvoelen in een simpel script dat niet meer is dan een simpele opvolging van set-pieces.

Maar naast enkele sterke individuele scènes steunt de film ook op enkele individuele prestaties. Het acteerwerk is enorm cheesy, maar draagt bij aan de sfeer rond de film. Daarnaast vinden we in Burgess Meredith (Micky van Rocky, The Penguin) een bekend gezicht dat een meer dan aangename rol neerzet. Maar de show wordt volledig gestolen door Laurence Olivier, die een ronduit epische Zeus neerzet die iedereen moeiteloos wegblaast. De andere man die met de film gaat lopen is Ray Harryhausen; dit was het laatste project waar de God van de stop-motion aan meewerkte en hij heeft er duidelijk zijn best voor gedaan. Harryhausen geeft hier leven aan enkele wondermooie creaturen die de film voor een groot gedeelte dragen. De hele film teert in principe op deze effecten: Clash of the Titans is niets meer dan een licht verteerbare actiefilm, gecombineerd met een flinke portie mythologie en stop-motion. Veel heeft de film daarmee niet om het lijf, maar bij Zeus het is tof entertainment.


6.5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten