24 maart 2010

I'm Here (2010)

In het begin van zijn carrière maakte Spike Jonze vooral muziekvideo's (ondermeer zowat de beste ooit: Fatboy Slim's "Weapon of Choice"). Hij heeft hier geleerd veel te doen met weinig tijd, een vaardigheid die hij met deze film perfect weet te hanteren. De film toont erg veel gelijkenissen met Where the Wild Things are: niet alleen zijn de effecten en de cinematografie even knap (met de gelukkige terugkeer van de shots tegen de zon in), maar I'm Here toont ook een gelijkaardige thematiek. Waar in zijn laatste film de psychologie van een gebroken kind centraal stond, toont Jonze hier zijn blik op een destructieve relatie: een liefdesverhaal waar de één letterlijk alles overheeft voor de andere zonder enige kijk naar zichzelf. Dat... maar ook robots!


Op een half uur tijd weet het verhaal zich mooi te ontwikkelen. We zien een saaie bibliotheekrobot (zo'n oude PC-kast op een lichaam) wiens leven vastzit in een allesbehalve interessante sleur; deze robot (Sheldon genaamd) wekt meteen sympathie en medeleven op. Wanneer hij een vrijgevochten vrouwtjesrobot (die dan weer meer wegheeft van een crash test dummy) ontmoet breekt hij uit die sleur, iets waar hij haar enorm dankbaar voor is. De daaropvolgende relatie vraagt héél veel van Sheldon (wat op een heerlijke manier in beeld wordt gebracht), maar hij weet dat ze het waard is. I'm Here kent daarmee een merkwaardige toon, want ookal is het verhaal eerder tragisch: een vrolijke en hartverwarmende ondertoon overheerst. Duidelijk geïnspireerd door zijn relatie met Michelle Williams is dit Jonze's meest persoonlijke film dusver, wat de prent een onmiskenbare oprechtheid meegeeft. De diepgang van Where the Wild Things are wordt hier niet bereikt, maar Jonze toont hier dat de kwaliteit van die film (net als Adaptation en Being John Malkovich acht jaar terug) geen toeval is: Spike Jonze profileert zich voor de tweede maal als één van de grootste regietalenten van het moment.


8.5

I'm Here is momenteel te bekijken op de officiële website: geen geweldig systeem (veel plezier met de wachttijden), maar gebruiksvriendelijke versies zijn inmiddels op de donkerdere hoekjes van het internet te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten