31 december 2009

Return of the Living Dead (1985)


Horrorkomedies zijn een lastig genre; veel te vaak hervallen deze films in enkele briljante of memorabele scènes waar het verdere anderhalf uur op wordt gevuld met saaie, flauwe en ongeïnspireerd gerommel. Return of the Living Dead is echter anders, wat je ook wel mag verwachten van Dan O'Bannon, de man (2 weken geleden helaas overleden) die - samen met zijn onafscheidelijke schrijfpartner Ronald Shusett - Alien neerpende.

Return of the Living Dead is een satire op die heel bekende zombiefilm van George A. Romero. Na enkele minuten blijkt al dat de klassieke regels die in deze opperzombiefilm werden gesteld hier niet gelden; het vernietigen van de hersenen blijkt geen effective manier om zombies uit te tellen. Hieruit volgt meteen de frisheid van het script wanneer de personages andere oplossingen proberen te vinden; het lichaam in stukken snijden blijkt niet te werken, dus verbranden ze hem maar in het nabijgelegen crematorium waarna de èchte shitstorm kan beginnen. Puristen en Romero-fans van het eerste uur zullen dit al genoeg vinden om de film af te stempelen als een flauwe ripoff, maar de gemiddelde zombiefan zal zijn lach niet kunnen onderdrukken wanneer een zombie - na een aanval op een politieagent - zelf om versterking vraagt aan het korps.

Return of the Living Dead weet zijn toon steevast perfect te leggen. Het wordt nooit zo hilarisch als Evil Dead II, nooit zo'n gore-festijn als Braindead en zeker niet zo serieus als de Rommero-films. O'Bannon maakt plaats voor geslaagde grappen, maar ook zijn personages krijgen de tijd om te groeien en en dit zonder in te boeten aan spanning. Return is een allrounder die zijn memorabele scènes (Tarman!) weet aan te vullen met een boeiend verhaal en subtiele dialogen. Het meest originele is echter nog de rationaliteit van de personages; nooit vallen ze in genreclichés (ik zal eens eventjes op mijn eentje gaan onderzoeken!), maar het overgrote deel van hun acties kunnen rekenen op een inwendige "ja, dat zou ik ook doen", wat opzich al een hele prestatie is.


8.5

2 opmerkingen:

 1. Guess what, your site content are generally a great read
  although these times I find myself love it is defined
  in concert somewhat fast. I might become incorrect about this but it simply doesn’t circulation similar to various other
  articles. Apologies about that.
  My web page : www.causesofacnebreakouts.info

  BeantwoordenVerwijderen
 2. My family and my good friend had been quarrelling a great concern like this!
  Currently everybody knows i seemed to be correct. haha!
  Thanks for the information an individual write-up.
  My site :: Http://forum.progression.jp/index.php?action=profile;U=5256

  BeantwoordenVerwijderen