30 december 2009

Oldboy (2003)


In het goede gezelschap van ondermeer de Duitsers en wij Belgen kende ook de Koreaanse cinema de afgelopen jaren een enorme evolutie. Centraal binnen deze manifestatie staat Chan-Wook Park; net als zoveel Aziaten een workaholic die aan een enorm snel tempo films afwerkt (maarliefst zes in het voorbije decennium) waaronder één volledige wraaktrilogie, waarvan Oldboy zijn grote internationale hit werd.

Oh-Dae Su is het Koreaanse equivalent van onze marginalen: luidruchtig, ontrouw en altijd vervelend. Tot hij plots - schijnbaar uit brute pech - ontvoerd wordt. Na vijftien jaar lang in opsluiting te leven wordt hij weer vrijgelaten, zonder één woord uitleg. Zoekend naar zowel antwoorden als wraak gaat hij een restaurant binnen waar hij na een korte maaltijd ("vengeance is a dish best served cold", maar ook nat en glibberig blijkt te smaken) een metgezel vindt. Wat volgt is een fantastische thriller die steeds onvoorspelbaar en lichtjes excentriek is. Veel memorabele scènes volgen elkaar op en houden het tempo hoog, met hier en daar een actievolle of snel-even-wegkijken verrassing.

De stevige horror-reputatie die de film toegeschoven krijgt is dan ook alleszins compleet uit de lucht gegrepen. Kijkers met een zwakke maag kunnen met een gerust hart de film starten, want verwacht hier zeker geen Saw-toestanden, maar vooral psychologische horror; korte gruwelijkheden waren zelden zo suggestief als hier.

Het ware spektakel is vooral te vinden in de visuele flair van Oldboy. Chan-Wook Park trekt alles uit de kast om de kijker mee te sleuren en gebruikt daarvoor allerhande techieken; de film komt steevast inventief uit de hoek en actiescènes zagen er zelden zo strak uit. De casting benadrukt dit alleen maar; hoe goed Choi Min-Sik en Yu Ji-Tae ook zijn, het is in hun samenspel dat ze beide echt spetteren. Een mooie metafoor voor de film zelf, waar de techniek, narratief en script als som nog beter is dan de (briljante) delen.

9.5

1 opmerking:

  1. Je kan hem vrij goedkoop aankopen in mediamarkt in zo een 3 dvd asian screen pack.

    BeantwoordenVerwijderen